CLASSIQUE versus NIEUW AMSTERDAMS

Nagerecht Luc Kusters & Robert Kranenborg
Tussengerecht Luc Kusters & Robert Kranenborg
Tussengerecht Luc Kusters & Robert Kranenborg
Hoofdgerecht Luc Kusters en Robert Kranenborg
Voorgerecht klassieke stijl Luc Kusters en Robert Kranenborg
Voorgerecht moderne stijl Luc Kusters en Robert Kranenborg

Robert Kranenborg, haute cuisinier van wereldformaat, geroemd om zijn ongeëvenaarde klassieke franse kookstijl.

Luc Kusters, jarenlang zijn ‘tovenaarsleerling’ neemt in deze Special Edition van ReceptenvanTopchefs virtueel het stokje van Robert over, maar wel in een persoonlijke kookstijl, die Luc desgevraagd betiteld als ‘Nieuw Amsterdams’. De boeiende loopbaan van Kranenborg wordt gekenmerkt door vele sterren. In Frankrijk werd hij als jonge kok reeds geconfronteerd met de sterren bij L’Oustau de Baumanière***, Péniche Île-de-France* en Le Grand Véfour***. Daarna in Nederland bij de Echoput* en alweer twee jaar later in Brussel, maar dan als chef de cuisine van La Cravache d’Or **. Vóór zijn successen bij het Amstel Hotel was Kranenborg nog vijf jaar executive chef bij het Haagse restaurant Corona* van wijlen Freddy Heineken, waar hij tussen 1988 en 1992 opnieuw Michelin sterren mocht behalen. Na zijn vertrek bij het Amstel Hotel**, startte Robert zijn eigen restaurant Vossius* dat hij vanwege de eerste grote crisis moest sluiten, waarna Robert als executive chef bij restaurant Le Cirque* samen met chef de cuisine Luc Kusters opnieuw een ster veroverde. Kranenborg is tegenwoordig zelfstandig culinair adviseur en werd door het programma ‘Topchef’ een bekende TV persoonlijkheid. Inmiddels is Robert alweer intensief betrokken bij een nieuw project

Eind 2011 verscheen het eerste deel van een thematisch vierluik over hem: De Keuken van ‘Kranenborg’ geschreven door Pieter J. Bogaers. Een getuigenis van zijn visie op de hedendaagse gastronomie. Door al deze jaren heen bleek meer en meer dat Robert over de gave beschikt om zijn waanzinnige culinaire kennis niet alleen met anderen te delen, maar ook op een natuurlijke wijze aan hen over te dragen. Luc Kusters is vanaf restaurant La Rive** niet van de zijde van Kranenborg geweken. In het Amstel Hotel, Vossius en Le Cirque greep Luc, als een soort ‘tovenaarsleerling’ van ‘docent’ Kranenborg, zijn kans om zich alle kennis van de moderne keuken ‘eigen’ te maken en vervolgens door te ontwikkelen tot een geheel nieuwe kookstijl, die Luc desgevraagd als ‘Nieuw Amsterdams’ beschrijft. In Bolenius, het trendy restaurant aan de Zuidas in Amsterdam, genieten gelukkig niet alleen de hippe bewoners van ‘Oud Zuid’ van zijn culinaire creaties. De Michelin ster viel bij Bolenius in 2016.

Het team van ReceptenvanTopchefs is fier op de geproduceerde films en bijhorende recepturen van dit illustere duo.

High res fotomateriaal van Luc Kusters, Restaurant Bolenius & Robert Kranenborg, TV persoonlijkheid