De Italiaanse keuken is in Maastricht onlosmakelijk verbonden aan de naam van Huub Biro

“De Italiaanse keuken is verfijnd en puur natuur, met gerechten waarin duidelijke smaken herkenbaar zijn. Het is voor Huub Biro een uitdaging zijn eigen interpretatie op die gerechten los te laten en tegelijkertijd die karakteristieke smaak overeind te houden. “Een verrassende én herkenbare Italiaanse keuken. Puur, licht verteerbaar en elegant”, zegt Biro. Ex Patron Cuisinier van Ca’del Biro. Huub is niet alleen SVH Meesterkok (1986) maar ook SVH Meesterijsbereider (1993). Een zeldzame combinatie van twee Meestertitels.

Herseninfarct
Noem het een vorm van voortschrijdend inzicht, waarvan de kiem ligt in het herseninfarct dat hem enkele jaren geleden trof in Venetië. In combinatie met zijn forse overgewicht, extreem lange werkdagen, korte nachtrust en bourgondische levensstijl is er maar één conclusie: “Het roer moet en gaat om. Drastisch.” Een opvallende carrièremove voor Topkok Huub Biro (56) uit Maastricht. Hij bergt in 2012 zijn pannen op en sluit per direct zijn restaurant. Hij kiest voor een nieuw leven als triatleet en wereldreiziger.

IJsmaker
De kok, die eerder in de keuken stond van verschillende Michelin restaurants, verdwijnt niet helemaal uit de Maastrichtse horeca. Zo blijft hij eigenaar van twee populaire gelaterias in Maastricht, waarvoor hij zelf op ambachtelijke wijze het ijs bereidt. “Nee, die ijssalons verkoop ik niet. Veel te leuk om te doen en bovendien zakelijk een stuk lucratiever dan een restaurant”.

Geen haute cuisine meer voor Huub Biro. Desalniettemin zegt Huub direct vol enthousiasme toe om zijn dierbare ex collega en vriend Bart Ausems te assisteren tijdens de verfilming van zijn signatuurgerechten voor ReceptenvanTopchefs. U zult het ervaren: “De passie spat op de lenzen van de camera’s uiteen”.

En geniet met volle teugen van de ambitie en het vakmanschap van beide Maastrichtse Topkoks.

High res fotomateriaal van Huub Biro