Cas Spijkers stond aan de basis van Meesterkok Erik de Mönnink, Restaurant De Swarte Ruijter in Holten

Nagerecht Erik de Monnink
Hoofdgerecht Erik de Monnink
Voorgerecht Erik de Monnink

Erik de Mönnink en zijn brigade van restaurant De Swarte Ruijter presenteren zich op een hoog culinair niveau.

De basis daarvoor werd gelegd bij Cas Spijkers, destijds Patron Cuisinier van het beroemde restaurant De Swaen** in Oisterwijk. Een kweekvijver vol toekomstig talent. Volgens zijn legendarische leermeester ontwikkelde Erik tijdens zijn latere carrière, een geheel eigen stijl die van origine Frans is, maar zich kenmerkt door verrassende combinaties, met sterk geconcentreerde maar lichte sauzen, veel oog voor detail en het ultiem gebruik van streekgebonden producten. Erik de Mönnink, sinds 2006 chef-kok van restaurant-hotel De Swarte Ruijter, rondt de Meesterproef van het SVH in 2012 met succes af. Jonnie en Thérèse Boer doen normaal gesproken nooit inauguraties, doch voor Erik de Mönnink maakten zij een prettige uitzondering. “Ongelofelijk belangrijk, dat er weer een SVH Meesterkok, met de juiste uitstraling en vakbekwaamheid, in ons midden is gekomen, om ons mooie vak over te dragen aan de nieuwe generatie koks. Daarnaast ben je ook nog een sympathieke vent!`, aldus Jonnie Boer tijdens zijn inauguratiespeech.

De Mönnink treedt ook wel eens buiten zijn kader. In de zomer van 2013 presenteerde Erik samen met collega Rik Jansma van restaurant De Basiliek* in Harderwijk hun pop-up restaurant ‘Le Carburateur’ tijdens de Zwarte Cross. Middenin de bossen van Nationaal Park ‘De Sallandse Heuvelrug’ ligt de prachtige gerestaureerde rietgedekte boerderij uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Een uniek, groen decor vormend voor restaurant-hotel De Swarte Ruijter. De inrichting is modern en tegelijk warm en stoer. Aan het tafeltje op het ruime terras, realiseert men zich pas echt hoe je hier middenin de natuur verkeert. Een ijkpunt voor menig gastronomie liefhebber.

De organisatie van ReceptenvanTopchefs kondigt met trots de schitterende gefilmde signatuurgerechten van deze Topkok aan.

High res fotomateriaal van Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter