Meesterkok Bart Ausems* enthousiast tijdens zijn optreden in ReceptenvanTopchefs

Bart Ausems: Iedere maand verheug ik me op wat de natuur mij brengt. In de lente de frisse knapperige groentjes, in mei sappige asperges. Eind augustus kijk ik uit naar de jonge wilde eendjes. In september rap gevolgd door mooie vlezige patrijzen. Het aanbod is zo rijk.

Geïnspireerd door de seizoenen verrast Patron-Cuisinier Bart Ausems zijn gasten met subtiele combinaties waarin traditie en originaliteit hand in hand gaan. Mede door zijn nooit aflatende toewijding en continue zoektocht naar nieuwe gerechten is Tout à Fait sinds 2002 bekroond met een ‘Michelin-ster’.

Midden in het historische centrum van Maastricht, dichtbij het Onze Lieve Vrouweplein openden Bart en Sandra Ausems in juli 1999 hun eigen restaurant Tout á Fait. Nu, 21 jaar later, uitgegroeid tot een gastronomisch baken in het culinaire Maastricht. Onlangs werd Bart geïnaugureerd als de 147e SVH Meesterkok. De hoogst haalbare onderscheiding voor Topkoks in Nederland. Een bijzonder moment: “Het behalen van deze belangrijke titel voelt als de kroon op mijn werk en carrière. Ik wil deze titel nu inzetten om jong talent enthousiast te maken voor ons mooie vak.

LIEFDE & AANDACHT

“De lat hoog leggen. Ik heb het mijn hele leven gedaan. Altijd overal het beste uit willen halen. Het heeft me ver gebracht, en veel. De laatste jaren misschien wel te veel. Mijn liefde voor eten ontaardde in een race tegen de klok. Het roer is om. ‘Terug naar waar het ooit begon’. Houten tafels en eenvoudige gerechten, maar bereid met de mooiste ingrediënten. Liefde en aandacht, daar draait het om. Ik geef het veel en graag. Zowel in de keuken als tijdens mijn zoektocht naar producenten die met net zo veel toewijding hun werk uitvoeren als ik. Samen met hen wil ik het beste uit eten halen. Zodat ook u optimaal kunt genieten”.

“De natuur is zo mooi. Wie goed kijkt, raakt niet gauw uitgekeken. Ik toon hem graag in zijn volle pracht op uw bord. Niet meer dan vijf handelingen verricht ik per gerecht. En elk bord zal niet meer dan vijf ingrediënten bevatten. Opdat de focus daar ligt waar het werkelijk om draait: goed en eerlijk eten”. Deze filosofie past natuurlijk prachtig in het format van ReceptenvanTopchefs. Bart wordt tijdens de bereiding van zijn gerechten geassisteerd door zijn vriend en oud-patron cuisinier Huub Biro.

High res fotomateriaal van Bart Ausems * restaurant Tout à Fait