VOORMALIG CHEF-KOK TIMO MUNTS KOOKT ‘DE STERREN VAN DE HEMEL’

Tussengerecht Timo Munts
Hoofdgerecht Timo Munts
Voorgerecht Timo Munts

Aan de rand van het hoogste en breedste duingebied van Nederland, op nog geen uur rijden van Amsterdam, ligt het rustieke duindorp Schoorl.

Aan de duinrand ligt hotel-restaurant Merlet. Hier zwaait Timo Munts de scepter. Zijn keuken is befaamd in de wijde omgeving van de kop van Noord Holland. Deze chef kookt uitsluitend het beste dat de aarde ons geeft. De regionale ingrediënten van het seizoen worden ondersteund door de kruiden uit eigen tuin. De stijl van Timo laat zich het beste omschrijven als een combinatie van de ‘klassieke’ en de ‘inventieve’ keuken. Onlangs vond bij Merlet de ‘Battle of the Stars’ plaats. Een ‘gevecht’ tussen de drie C’s, de helden van het eerste uur, Cees Helder, Cas Spijkers en Constant Fonk en de nieuwe lichting chefs Timo Munts, Alain Alders en Niven Kunz. Het werd een avond ‘met een knipoog’ om niet snel te vergeten. Hieronder volgt het menu van deze top chef.

Personalia

Chef-kok Timo Munts (34) begon zijn carrière op zijn veertiende in Brasserie De Gouden Engel in Schagen. Zijn eerste werk bestond uit broodjes smeren en buffetten maken. Gaandeweg kreeg hij de ambitie om op een hoger niveau te gaan koken.

In de loop der jaren doorliep Timo Munts een leerschool van vele chefs en mentors en leerde op deze wijze een groot aantal kookstijlen kennen. In 1997 start Timo bij Restaurant Hotel Merlet als Chef de Parti onder begeleiding van Alan Paerson om aansluitend in 1999 te starten met zijn opleiding in de Sterklas, een driejarige particuliere opleiding van het Gilde van Nederlandse Meester Koks. Dit bracht hem bij prachtige bedrijven, zoals Manjefiek in Maastricht, Hotel Excelsior in Amsterdam en Inter Scaldes in Kruiningen.

In 2003 komt Timo als sous chef terug bij Restaurant Hotel Merlet, waar hij in april 2007 de functie van chef-kok aanvaardt. Samen met de familie Van Bourgonje gaat Timo iedere culinaire uitdaging aan met als voorlopig hoogtepunten het behalen van een Michelinster en de publicatie van het eerste Merlet kookboek “Een restaurant met tien sterren”. Zijn grootste uitdaging blijft echter het behouden van zijn Michelinster.

High res fotomateriaal van Timo Munts voormalig Topchef van Restaurant Merlet *