Top chef Kars van Wechem schenkt 100 jaar oude klipper ‘tweede jeugd’

Tussengerecht Kars van Wechem
Hoofdgerecht Kars van Wechem
Voorgerecht Kars van Wechem

Restaurant De Saffraan in Amersfoort is gevestigd in de ‘Hoop op Welvaart’, een 100 jaar oude klipper, volledig omgebouwd tot een uiterst luxe restaurant.

In augustus 2007 werden de deuren en patrijspoorten voor het eerst geopend. En in november 2009 viel reeds de eerste Michelin Ster.

Smaak…geur…liefde…passie…gedreven…gezellig…
verwennen…lachen…hartstocht…plezier…leven…
genieten…natuur…eten…creatief…drinken…

Dit zijn de emoties, waardoor Kars van Wechem en zijn Monique Kortefiel zo ontzettend veel van hun vak houden. Zij proberen hiervan zoveel mogelijk aan hun gasten mee te geven. Kars is elke dag met zijn keukenteam bezig om onder andere smaken, bereidingstemperaturen en texturen verder te ontwikkelen om op deze wijze hun gerechten verder te perfectioneren. Kars: “Wij als team prikkelen elkaar ‘keer op keer’ om zo het allerbeste uit een ieder te halen en stapje voor stapje progressie te maken”.

Kakelverse producten van hoge kwaliteit zijn hun startpunt. Zij vermenigvuldigen dit vervolgens met een grote dosis creativiteit en vakmanschap. Volgens Kars zijn kwaliteit, creativiteit, vakmanschap en super veel enthousiasme dan ook dé sleutelwoorden in zijn keuken.

Monique zwaait de scepter in het modern ogende restaurant, dat ondanks de behuizing ruim van opzet is. Natuurlijke tinten en verse bloemen maken het tot een fris, warm en gezellig geheel, waarbij men allengs vergeet dat het ‘genieten’ plaatsvindt op een 100 jaar oud schip. Kars kookt voor ons één van zijn signatuur gerechten.

Kars van Wechem begon zijn carrière in het plaatsje Putten, op de Veluwe, in een zaak die van uitsmijters en pannenkoeken tot aan zeetongen verkocht. Daarnaast nam hij er nog een baantje bij in het nabijgelegen Voorthuizen om andere ervaringen op te doen. Restaurant het Herdertje, waar het echt knallen was. Kars wist het vanaf dat moment meteen, hij ging de koksschool doen. Solliciteren bij de Bilderberg groep pakte goed uit, want Kars werd direct aangenomen. Super zenuwachtig, want het was een mooi en zéér luxe hotel. Na een jaar als leerling wilde hij eens echt de top zaken nader bekijken. Solliciteren bij De Swaen, bij DÉ Cas Spijkers. Aangenomen door Nico Boreas, die in De Swaen op dat moment de chef was. Na een jaar of twee kwam de overstap naar restaurant De Librije van Jonnie Boer in Zwolle. Na drie jaar Zwolle verruilt Kars De Librije voor Aruba. Nederland en zijn talent voor het ondernemerschap begonnen toen beide tegelijk te kriebelen, waarop begin 2008 een start werd gemaakt met het nieuwe restaurant De Saffraan in Amersfoort. Op een 100 jaar oude Klipper, waar hij in 2009 de eerste Michelin Ster mocht ontvangen.

High res fotomateriaal van Kars van Wechem van De Saffraan *