Kars van Wechem van De Saffraan* | Amersfoort

Makreel ‘Tom Yum’

Ingrediënten 4 personen

2 jonge makreel

Oosterse dressing:

18 gram verse koriander
30 gram Sushi azijn
3 gram knoflook
22 gram gembersiroop
2 gram rode peper
zout
1 dl. French dressing op basis van azijn, sjalot,
mosterd en Arbequina olijfolie (Valderrama)

Limoenblad mayonaise:

50 gram limoenblad
80 gram eidooier
30 gram mosterd
1/2 dl. natuurazijn
1/2 ltr. Picudo olijfolie (Valderrama)

Garnering:

brood croutons
gehakte geroosterde ongezouten pinda’s
12 kokos schuimpjes
Limon Cress (Kopert Cress)
Ghoa Cress (Kopert Cress)
Hojiblanca olijfolie (Valderrama)
1 limoen
4 blaadjes kervel

Kokosschuim:

2 dl. kokossap
2 dl. mineraalwater
5 dl. garnalenbouillon
2 stengels citroengras
9 blaadjes gelatine

Werkwijze:

Fileer de makrelen en verwijder de graatjes. Brand met een crème brûlée brandertje het huidje zodat die gaar wordt. Peper en zout de filets en druppel daarna de Hojiblanca olijfolie er overheen. Laat even rusten.

Oosterse dressing:

Voeg alle ingrediënten in de blender te samen en blender dit helemaal glad.

Limoenblad mayonaise:

Blender de limoenblaadjes met de Picudo olijfolie in twee minuten glad en zeef dit. Maak nu een mayonaise op basis van deze limoenolie.
Verwarm het kokossap, water met het citroengras en laat afgedekt een half uur staan. Plaats de garnalenbouillon op 0 °C in de koelkast. Zeef het kokossap en los hierin de gelatine op. Sla met behulp van een mengmachine schuimig op en spatel heel voorzichtig de garnalenbouillon erdoor. Stort dit op een blaadje en laat opstijven.
Snijd mooie zeste’s (schilletjes) van de limoen, blancheer een aantal keren kort en leg in een kommetje suikerwater. Hak de pinda’s fijn. Rol een plak zuurdesembrood uit totdat er een dunne plak ontstaat, snijd in de juiste vorm en bak kort af in een oven op 180 °C.

Afwerking:

Snijd de makreel in kleine plakjes en leg in zijn geheel voorzichtig op het bord. Spuit een aantal kleine ‘dopjes’ op de filets. Drapeer over één van de dopjes een limoenschilletje. Plaats op de overige dopjes de Ghoa Cress en Limon Cress en het kervelblaadje, zoals getoond in de film. Doe voorzichtig de dressing over het gerechtje. Steek m.b.v. een ringetje kleine schuimpjes uit het kokosschuim en verdeel drie schuimpjes op iedere filet. Bestrooi met de fijn gehakte pinda’s. Plaats een zuurdesem cracker naast het gerechtje.