SMAAK & SFEER, DE SUCCESVOLLE INGREDIËNTEN VAN RESTAURANT HERMITAGE* IN RIDDERKERK-RIJSOORD

Tussengerecht Roeland Klein
Hoofdgerecht Jan en Roeland Klein
Voorgerecht Jan en Roeland Klein

Hermitage kan een echt familie restaurant worden genoemd. In de driehoek Barendrecht, Rotterdam en Dordrecht. Vader Jan Klein staat met zoon Roeland achter de kachel. Hun keuken is Frans georiënteerd met een Italiaans tintje.

Vader en zoon raken geïnspireerd door dagverse producten uit eigen streek, direct van ‘hun’ veiling in Barendrecht. Dit respect voor de seizoenen vormt de basis van hun lidmaatschap van ‘Les Amis Saisonnier’ en de ‘Alliance Gastronomique’. Samen met Lies Klein zorgen Roeland en Jan ervoor dat de gasten een voortreffelijke avond uit beleven. ‘Groots in gastvrijheid’ is dan ook de slogan van deze culinaire familie, die inmiddels 20 jaar met een ster vermeld staan in de Guide de Michelin. Roeland Klein bereidt onderstaand menu met de diverse variëteiten van Valderrama en Koppert Cress. Een feest voor iedere hobby chef om aan de slag te gaan en een eigen versie te reproduceren.

Personalia

Na het doorlopen van de Havo in 1995 heeft Roeland een korte tijd op de MHS gezeten. Hij was echter veel te actief om nog in de schoolbanken te zitten. Reden om bij zijn vader in de keuken van Hermitage te beginnen. Daar heeft hij de kneepjes van het vak geleerd. Een stage bij restaurant Schwarzwaldstube*** in Baiersbronn, Duitsland, bracht zijn kennis en kunde naar een hoger plan. Hierna heeft hij uitsluitend bij zijn vader gewerkt, waar hij zich uit kan leven in het toepassen van nieuwe technieken en spijscombinaties. Jan Klein begon in 1967 in de bediening bij de Gouden Leeuw Voorschoten. De leerlingentijd werd doorgebracht bij Bellevue in Dordrecht en Le Coq d’Or in Rotterdam. Hierna volgden De Bernisse Molen in Geervliet en De Hooge Heerlijkheid in Middelharnis. In Middelharnis ontstond de liefde voor het koken, ruiken, proeven en experimenteren. De wens om een eigen restaurant te beginnen werd in 1982 gehonoreerd met de overname van restaurant ‘In De Brave Hendrik’ te Hendrik Ido Ambacht. In 1986 verhuisde Jan naar een groter pand, waar in 1990 de eerste Michelin ster viel. In 1994 startte Jan met echtgenote Lies en zoon Alex restaurant ‘Hermitage’ in Zwijndrecht. Na 7 maanden viel ook hier weer de Michelinster! In 1999 werd voor de laatste keer verhuisd, nu naar het pand ‘Het Wapen van Rijsoord’, dat onmiddellijk werd omgedoopt tot Hermitage. De Michelinster werd meegenomen en is dus kortgeleden voor de 20ste keer in de Michelingids verschenen.

High res fotomateriaal van Jan en Roeland Klein van voormalig restaurant Hermitage *