In twee jaar, van Brasserie naar Michelin restaurant

Nagerecht André Gerrits
Hoofdgerecht André Gerrits
Voorgerecht André Gerrits

Sinds de jaren ’80 is ’t Amsterdammertje een begrip in de Gooi- en Vechtstreek. Het was één van de eerste Brasseries in het land die een 3-gangen keuzemenu aanboden.

In 2008 besloten Ron Blaauw en zakenpartner Jan Semeins om de Brasserie een nieuwe bestemming te geven. Zij wilden van ’t Amsterdammertje een uniek restaurant maken. Ron en Jan gaven André Gerrits het vertrouwen om deze doelstelling te behalen en boden Gerrits de mogelijkheid om medeeigenaar te worden. André greep deze unieke kans, samen met zijn vrouw Geneviève Paulina, met beide handen aan.

Reeds op zijn 16e begon de professionele carrière als kok. Het met één Michelin ster bekroonde restaurant De Kromme Dissel bij Arnhem, was het startpunt van zijn culinaire carrière. Na werkervaring te hebben opgedaan in de keukens van Ron Blaauw en Jan de Wit, keerde hij terug bij ‘De Dissel’ en werd André als ‘jonkie’ van 21 jaar sous-chef!
Na 5 jaar sous-chefschap in ‘De Dissel’ besloot Gerrits terug te keren naar de keuken van Ron Blaauw om onder leiding van deze twee sterren chef zijn culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Passie, eerlijkheid, laagdrempeligheid, gedrevenheid, natuurlijk en bevlogen met een snufje gekheid, zijn woorden die dicht bij hem staan en die daarom in zijn ‘Amsterdammertje’ worden uitgedragen.

André beschrijft zijn kookstijl het liefst als modern, puur en eerlijk, met een klassieke basis en vernieuwend in zowel techniek als opmaak. Bij het samenstellen van zijn gerechten laat hij zich door de seizoenen inspireren. Het succes van ’t Amsterdammertje berust voor een groot gedeelte op de gedrevenheid van André en zijn vrouw, maar stelt hij onomwonden: “Zonder ons gepassioneerde team, waren wij nooit zover gekomen. De bekroning voor het complete team kwam in november 2010, toen de Michelin ster viel”.

Wat in 2008 in een Brasserie in Loenen aan de Vecht als een avontuur begon, leidde binnen twee jaar naar een ster restaurant. Naast de Michelin ster heeft restaurant ’t Amsterdammertje de ‘Smiley Award 2010’
van de restaurantgids Gault Millau mogen ontvangen. André Gerrits mocht deze prijs in ontvangst nemen voor het beste restaurant in Nederland, waar zowel de prijs als de kwaliteit en het plezier door Gault Millau het hoogst werden gewaardeerd.

Recepten van Topchefs filmde drie karakteristieke signatuur gerechten van deze gedreven chef.

High res fotomateriaal van Andre Gerrits van Restaurant `t Amsterdammertje *