Thomas Bühner : ‘Een wereldchef’

Tussengerecht Thomas Bühner
Hoofdgerecht Thomas Bühner
Voorgerecht Thomas Bühner

Te midden van de historische oude stadskern van Osnabruck, tegenover het stadhuis van de Westfalischen Frieden, bevindt zich Restaurant La Vie***. Thuisadres van het met drie Michelin sterren, alsmede met 19 Gault Millau punten, onderscheiden restaurant is het Tenge Huis, een onder monumentenzorg staand, classicistisch gebouw uit de 18e eeuw. Hier werken sinds 2006 gastheer Thomas Buhner*** en zijn gastvrouw Thayarni Kanagaratnam.

De in 1962 geboren chef-kok en zijn uit Sri Lanka afkomstige vrouw hebben het restaurant uiterst liefdevol ingericht. Een groot Boeddha-sculptuur verspreidt rust en kalmte. De contemporaire kunstwerken zorgen evenwel voor een contrast, die men ook in de keuken van Thomas Buhner terugvindt. In dit `Mekka voor gourmets’ bereidt Patron Cuisinier Thomas Buhner zijn geniale driedimensionale aromakeuken.

De eerste dimensie en als zodanig de basis voor alle gerechten, wordt gevormd door de eigen smaak van ieder product. Buhner is ervan overtuigd, dat er geen oorspronkelijkere en intensievere smaak is, dan de echte en zuivere smaak van de ingrediënten zelf. De eigen smaak staat daarbij principieel op de voorgrond en Buhner doktert vaak weken lang aan verschillende technieken, om de door hem gewenste puriteinse smaaknuances te creëren.

De tweede dimensie van zijn keuken wordt gecreëerd door de bereiding van de gerechten. De keuken van Thomas getuigt van zijn voorliefde voor het garen op lage temperaturen. Zijn devies: „Neem gas terug“, hiermee bedoelt deze begenadigde chef-kok niet alleen de snelheid, waarmee een gerecht wordt bereid, maar vooral de hoogte van de temperatuur tijdens het uit te voeren bereidingsproces. In plaats van vis of vlees in de pan heet aan te braden, laat Buhner een filet bijvoorbeeld, slechts enkele minuten smoren in de eigengemaakte kruidenolie, bij maximaal 55°C.

De derde dimensie representeert de veelvuldigheid van zijn keuken. Thomas Buhner ziet zijn menu’s niet als een verzameling van verschillende gangen, doch vergelijkt hij deze met een symfonie. Soms krijgt de viool en soms de hobo de overhand. Het complete plaatje ontstaat echter door het samenspel van het complete orkest. Buhner houdt van deze vermeende contrasten en plaatst ze tijdens de samenstelling van zijn menu’s geraffineerd in scene: puriteinse gerechten alterneren met de speels opgemaakte borden en verwekken op deze wijze een zinnelijke dramaturgie.

Met zijn kookkunst kon Thomas Buhner in de afgelopen 15 jaar niet alleen de inspecteurs van Gault Millau en Michelin overtuigen, maar ook andere gerenommeerde restaurantgidsen, zoals Feinschmecker (4,5 van 5 F’s), Gusto (10 van 10 pannen), Varta (5 van 5 sterren) en Bertelsmann (5 van 5 mutsen) hebben hun bewondering voor de kwaliteit van zijn keuken regelmatig gepubliceerd. Voor deze onderscheidingen is echter niet alleen zijn keuken verantwoordelijk, maar in dezelfde mate ook de liefdevolle en persoonlijke service van maître Thayarni Kanagaratnam. Het uitgangspunt van La Vie blijft, om de eigen naam van het restaurant alle eer aan te doen, de gasten de mooie aspecten van het leven te laten ervaren: ongecompliceerd, ontspannend, weldadig en dat op het hoogst denkbare niveau.
Recepten van Topchefs wilde u de kookkunst van deze ‘wereldchef’ niet onthouden.

Bekijk impressie restaurant La Vie***

High res fotomateriaal van Thomas Buhner van restaurant La Vie *** in Osnabruck