MEESTER PATISSIER ROBÈRT VAN BECKHOVEN, NU OOK MEESTER BOULANGER

Nagerecht 2 Robèrt van Beckhoven
Nagerecht Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven uit het Brabantse Oisterwijk mag zich naast Meester Patissier voortaan ook officieel Meester Boulanger noemen.

Dat betekent dat hij niet alleen het complete metier van de patisserie, maar ook het ambacht brood bakken tot in de puntjes beheerst. Nederland kent slechts twee Meester-Patissiers, Rudolph van Veen is de andere.

Robèrt komt uit een rijk bakkersgeslacht, daterend van 1927. Zijn carrière in het bedrijfsleven begon met de overname van de winkel van zijn vader, maar al snel ontdekte Robèrt, dat de vraag naar zijn producten door andere bedrijven groter was dan de gemiddelde omzet, die hij in de winkel kon realiseren. Er werd besloten om de winkel te sluiten en een pand te betrekken, waar op grotere schaal patisserie kon worden geproduceerd. Via diverse televisieprogramma’s, zoals bijvoorbeeld “Heel Holland Bakt”, (inter)nationale optredens met Het Nederlandse Patisserie Team en zijn fungeren als jurylid tijdens kookwedstrijden over de gehele wereld, groeide Robèrt uit tot een bekende Nederlander.

Van Beckhoven schuwt kant en klare mixen en half fabricaten. “Ik geloof er heilig in om te werken met basis ingrediënten, zoals bloem, water, gist, suiker, desem, slagroom, vers fruit en chocolade. Ten eerste: dat is het lekkerste. Ten tweede: het maakt het werk voor jezelf en collega’s leuker, omdat je echt als vakman te werk moet gaan. Ten derde: als je precies weet, wat je er in doet, kun je je creativiteit ook eens de vrije hand geven. Als bijvoorbeeld denk ik daarbij aan het vervangen van de melk in de room door fruitsappen. Op deze wijze kun je beter inspelen op de behoeften en de veranderende wensen van de klant”.

High res fotomateriaal van Robert van Beckhoven van BijRobèrt.nl