TWEESTERRENCHEF VAN VOORMALIG TOPRESTAURANT PRINSES JULIANA IN VALKENBURG NU OPNIEUW IN DE RACE VOOR EEN MICHELINSTER

Tussengerecht Otto Nijenhuis
Hoofdgerecht Otto Nijenhuis
Voorgerecht Otto Nijenhuis

Het koksvak is Otto Nijenhuis met de paplepel ingegeven. Als kind hielp hij zijn ouders in hun restaurant. Op een kratje staand bakte hij zijn eerste zelfgemaakte frites en enkele jaren later draait hij zijn eerste ijs. Zo ontstaat zijn liefde voor dit creatieve vak.

Echte culinaire ervaring doet hij vanaf zijn zeventiende op bij De Echoput**, De Hoefslag**, Scholtenshof** en Prinses Juliana**. Bij Prinses Juliana volgt Nijenhuis in 1990 Top Chef Toine Hermsen op, die in Maastricht zijn eigen restaurant gaat beginnen. Vanaf 1991 kookt Otto Nijenhuis bij Prinses Juliana gedurende een reeks van jaren twee sterrren. In 2004 wordt hij chefkok bij restaurant Les Trois Corbeaux in het befaamde Chateau St. Gerlach. Zijn filosofie? `Alles wat je doet, moet je voor 100% doen. Met veel gevoel en een ambitieus streven naar perfectie. Belangrijk voor mij is, dat het product herkenbaar moet blijven en je niet te veel smaken door elkaar gebruikt. En houd altijd de seizoenen in ere.`

Hij vindt het belangrijk om bezig te zijn met het zoeken naar nieuwe gerechten, producten en bereidingswijzen, alles om zijn gasten te verwennen. Hij ziet zichzelf als een creatieve chef met respect voor de klassieke keuken en het product, daarbij eventueel gebruikmakend van moderne invloeden en nieuwe technieken. Zijn criterium hierbij blijft echter een eerlijke smaak en aandacht voor de juiste cuissons.

Dagelijks werkt Otto Nijenhuis met een groot aantal ingrediënten, maar Geuldal- lam en langoustines hebben zijn voorkeur. Daarnaast draagt hij een gedreven passie uit voor ‘vergeten’ groentes en biologische ingrediënten. In zijn keuken wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten uit de boomgaard en de tuinen van Château St. Gerlach, waarbij de Zuid Limburgse regio niet wordt veronachtzaamd.

Een ‘vergeten’ gerecht, waar Otto gemeend trots op is, maar waar vandaag de dag bijna niemand meer mee werkt, heeft als basis verse paling.
Over zijn uitdaging, oftewel het doel dat Otto met restaurant Château St. Gerlach wil bereiken, zegt hij tenslotte; “Ik streef met Château St. Gerlach naar een hoger niveau, voor zowel ons restaurant als de keuken. Beide brigades staan op ‘scherp’ en gaan tot het uiterste om dé ster binnenkort bij dit magnifieke Kasteelrestaurant kasteelrestaurant te laten vallen.”

Curriculum Vitae

Chef Otto Nijenhuis, Chateau Gerlach in Valkenburg aan de Geul.

Werkervaring:

1978 – 1979 | Hotel-Restaurant Avenarius te Ruurlo, als leerling-kok
1979 – 1981 | Restaurant de Echoput, Relais Gourmand te Apeldoorn, als leerling-kok
1981 – 1983 | Restaurant de Hoefslag, Relais Gourmand te Bosch en Duin, als chef de partie
1983 – 1984 | Restaurant Scholtenshof, Relais Gourmand te Stevoort, België
1984 – 1990 | Hotel-Restaurant Prinses Juliana te Valkenburg a/d Geul, als sous chef
1990 – 2003 | Hotel-restaurant Prinses Juliana te Valkenburg, behaalde als chefkok twee sterren.
2003 – 2004 | Le Grand Restaurant te Luik, als chefkok
2004 | Restaurant Château St. Gerlach

1990 geslaagd voor examen SHV Meesterkok

Stages:

1986 | Restaurant Comme chez Soi te Brussel
1986 | Restaurant l’Aubergine te Munchen
1987 | Restaurant Stucki Bruderholz te Basel
1987 | Restaurant Jamin te Parijs
1989 | Restaurant l’Espérance te Saint Père sous Vézelay
1990 | Hotel-Restaurant Troisgros te Roanne
1993 | Restaurant Le Crocodile te Strasbourg

High res fotomateriaal van Otto Nijenhuis van restaurant Château St. Gerlach