Ik begin van binnen helemaal te gloeien als ik weer een mooie smaakcombinatie ontdek

Nagerecht Maarten Camps
Hoofdgerecht Maarten Camps
Voorgerecht Maarten Camps

“De seizoenen zijn mijn leidraad. Ik kan niets verzinnen als ik de goede ingrediënten niet heb. Ik moet de groenten voelen, de vis in mijn handen wegen. Dan borrelen de ideeën vanzelf op.

Het gevoel moet er zijn.” Dit zijn slechts twee van de vele gepassioneerde uitspraken die weergeven, op welke wijze Meesterkok en Michelin Chef Maarten Camps de huidige gastronomie beleeft. Maarten is reeds enige jaren actief als Chef de Cuisine op het Landgoed Wolfslaar*. Omdat wij tijdens het gesprek onder de indruk waren van zijn uitspraken schromen wij niet om er nog twee te vermelden: “Als een spons kun je alles opzuigen, als leerling of als chef de partie;`op school, bij verschillende bedrijven of tijdens (buitenlandse) stages. Als je later als chef aan de slag gaat, kun je rijkelijk uit deze leerervaringen putten.”

Over de huidige koksopleidingen zegt hij het volgende: “een koksopleiding, zoals ik die zelf heb gevolgd, vind je steeds minder. Het nieuwe leren, wat zo ongeveer inhoudt, hier heb je een boek en een computer en bekijk het maar, is wellicht een goede manier van kennisoverdracht op het HBO of de universiteit, maar de meeste koks die van het VMBO afkomen hebben structuur en duidelijkheid nodig. Deze begeleiding, het daadwerkelijke lesgeven, wordt helaas steeds zeldzamer.”

Het onlangs compleet gerenoveerde restaurant Wolfslaar* is gevestigd in het voormalige koetshuis. De voederbakken van de paarden achter het historische pand verwijzen nog naar de rijke geschiedenis. Dit eigentijdse à la carte restaurant biedt onder aanvoering van Maarten Camps een keur aan verfijnde, verrassende gerechten met gedoseerde mediterrane invloeden. Met de publicatie van een aantal van zijn gerechten laten wij u kennismaken met de ‘skills’ van deze bevlogen chef.

High res fotomateriaal van Maarten Camps van Restaurant Wolfslaar *