KOOKTHEATER SANS CRAVATE* IN BRUGGE, KLEIN MAAR FIJN!

Nagerecht Henk van Oudenhove
hoofdgerecht Henk van Oudenhove

In restaurant Sans Cravate ben je bij Veronique en Henk. Met een ruime horecabagage kozen ze samen voor het avontuur en creëerden hun eigen restaurant.

Bijna alles deden ze zelf, van verbouwing tot interieur, en ze legden er hun hele hart en ziel in. Dat is er niet alleen aan af te zien, dat is er ook aan te proeven. De restaurantgasten wanen zich in hun tweede thuis. Vandaar de naam Sans Cravate. Hier geen dassen en maatpakken. De sfeer is chique maar toch ook los. Er heerst een zekere intimiteit dankzij de persoonlijke bediening van Veronique en de open keuken waarin je Henk aan het werk kunt zien.

Henk is een man van het vak. Hij volgt nieuwe ontwikkelingen en technieken op de voet. In de open keuken zie je hem bijvoorbeeld aan de rôtissoire, waar hij vlees, gevogelte en vis langzaam laat garen. Ook voor wat de producten betreft, gaat deze chef steeds op zoek naar de beste kwaliteit. Voor heerlijk zuiglam zakt hij af naar het Nederlandse Texel, voor de lekkerste langoustines naar Bretagne en voor de sappigste zomergroenten naar de Provence. Niet onvermeld mag blijven zijn Simmenthaler rundvlees en zijn fantastische kalfsvlees uit Corrèze. De gerechten in zijn Michelin restaurant mogen in de basis klassiek worden genoemd, echter tegelijkertijd kan men zijn kookstijl onder de noemer vernieuwend en uitdagend rangschikken, waarbij visie en originaliteit de ingrediënten zijn.

De wijnkaart, die hoofdzakelijk uit Franse wijnen bestaat, wordt samengesteld op advies van Veronique’s moeder die ‘Maître Sommelier de France’ is. In bijgaande receptuur speelt Henk een culinair spel met de cressjes van Koppert Cress en de diverse variëteiten olijfolie van Valderrama.

CURRICULUM VITAE HENK VAN OUDENHOVE

Henk van Oudenhove begon op 15-jarige leeftijd in de keuken van zijn huidige schoonvader, restaurant den Braamberg in Brugge. Daar leerde hij tevens zijn huidige vrouw Veronique kennen. Na 4 jaar den Braamberg was het tijd voor een trapje hoger. La Bergerie** in Namen was het eerstvolgende restaurant voor een periode van 2,5 jaar. Daarna, dichterbij huis, restaurant Bartholomeus* in Knokke-Heist. Opnieuw voor een periode van 2 jaar. Hierna besloten Henk & Veronique, dat het tijd werd om iets zelf te beginnen. Na een lange zoektocht viel hun oog op een klein huisje in Brugge. Na een intensieve verbouwing van 1,5 jaar was Sans Cravate geboren. Een schot in de roos! De eerste ster viel na amper een jaar. Deze ster werd slechts, zonder personeel, door hun ‘tweetjes’ gerealiseerd. Tot op de dag van vandaag een unieke Michelin prestatie. Op dit moment werken zij met z’n vieren in de keuken en met twee personen in de bediening. Dat werd noodzakelijk door de verbouwing, waarbij het naastgelegen pandje in september 2009 bij de zaak werd getrokken.

High res fotomateriaal van Henk van Oudenhove van Restaurant Sans Cravate* in Brugge