Cees Helder, glanzende icoon van de Nederlandse gastronomie, bruist nog immer van energie

Tussengerecht Cees Helder
Hoofdgerecht Cees Helder
Voorgerecht Cees Helder

Deze Top Chef zal tot in lengte van jaren worden gezien als dé grondlegger van de hedendaagse succesvolle gastronomie in Nederland. Zijn tot in de perfectie uitgebalanceerde creaties werden destijds niet alleen gezien als grensverleggend, maar ook als mateloos inspirerend.

Al op zeer jeugdige leeftijd was Cees Helder patron-cuisinier en voor zijn 30e behaalde hij reeds een Michelin Ster voor respectievelijk restaurant Villa Rozenrust in Leidschendam en restaurant Le Chevalier in Delft. In 1986 startte hij samen met Rosalie, zijn eigen restaurant Parkheuvel in Rotterdam.

Cees Helder is de eerste Nederlandse patron-cuisinier wiens culinaire prestaties en restaurant gehonoreerd werden met drie Michelin sterren: het hoogst haalbare in de internationale culinaire wereld en daarmee de ultieme bekroning van zijn vakmanschap. Daarnaast bleek Cees Helder een meester om zijn vakmanschap en bereidingstechnieken op onvergelijkbare wijze over te dragen op een nieuwe generatie jonge koks. En… niet te vergeten, is deze Top Chef, met zijn aimabele karakter, altijd een uiterst bescheiden mens gebleven. Als SVH Meester-kok werd hij in 2009 geëerd met een officiële ‘Horeca Heldenspeld’ uit handen van zijn collega’s SVH Meester-koks. ‘Last but not least’ beloonde onze Koningin Cees Helder met de versierselen, behorende bij het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau.

Na de verkoop van restaurant Parkheuvel werd hij benoemd tot nieuwe voorzitter van Les Patron Cuisiniers. Cees Helder werd betrokken bij de nieuw opgerichte Vereniging Les Amis Gastronomiques, een vereniging die zich inzet voor het behoud van normen en waarden m.b.t. het ambachtelijke restaurateurvak. Hij startte de ‘Cees Helder Academie’; een professionele opleiding voor ‘Gastronomisch ondernemen’, een primeur in Nederland. Op dit moment geeft Cees Helder met veel plezier ‘Master Classes’ in de keukens van het Miele Inspirience Centre in Vianen.

High res fotomateriaal van Cees Helder, voorheen Patron-Cuisinier Restaurant Parkheuvel ***