Adrian Zarzo : unieke combinatie van chefkok, sommelier en gastheer in één persoon.

Adrian Zarzo hoofdgerecht
Adrian Zarzo tussengerecht
Adrian Zarzo voorgerecht

Als twaalfjarige zoon van een Spaanse vader en Nederlandse moeder kwam Adrian Zarzo in 1995 vanuit Valencia naar Eindhoven. Van jongs af aan was hij gepassioneerd door de potten en de pannen en wist hij dat koken zijn toekomst zou worden. Zarzo heeft een indrukwekkende CV als stagiair : Na sterrenrestaurant Juliana* in Valkenburg o.l.v.  chef-kok Otto Nijenhuis, volgde  De Hoefslag*  in Bosch in Duin, met chef-kok André van Doorn. Hierna breidde Adrian zijn kennis van de pure kookkunst uit  bij  Cees Helder in restaurant  Parkheuvel te Rotterdam. Als Chef de Parti was hij  deelgenoot tijdens het vallen van de derde ster. Op advies van Cees Helder is hij na 2 jaar naar het buitenland vertrokken. “Dat moet je doen!”,  zei Cees, want hij had dat zelf als jonge kok gemist.

Adrian: “In die tijd gaf een van de beste koks ter wereld, Santi Santamaria van restaurant Can Fabes*** in Spanje, een workshop  bij Parkheuvel. Op aanbeveling van Cees Helder vond Santi het een fantastisch  idee, dat ik bij hem kwam werken. Ik ben daar drie jaar gebleven en heb er de fijne kneepjes van de Spaans-Catalaanse keuken onder de knie gekregen. Santi ontwikkelde destijds samen met Ferran Adrià van El Bulli in Rosas, door toepassing van de moleculaire gastronomie, een andere, meer moderne blik op de traditionele kookkunst. Wat een fantastische leermeester!”

Bij terugkeer in Nederland startte Adrian bij Jonnie Boer in De Librije*** te Zwolle. Adrian: “Jonnie had gehoord dat ik terug was en belde mij op. Het resultaat was dat ik daar bijna vier jaar heb gewerkt, waarvan twee jaar in de keuken als souschef, waarna ik,  onder begeleiding van Thérèse Boer, de grote switch maakte naar het vak van Sommelier. Na de ervaringen met de spijs wilde ik mij eveneens op top niveau specialiseren in de wijnen. Een betere plaats om dat te leren bestaat er volgens mij niet.”

Chef-kok François Geurts van Restaurant FG** te Rotterdam was Adrians’ laatste werkgever. Inmiddels was Adrian toe aan zelfstandigheid en de dingen die hij voor ogen had op zijn eigen manier ten uitvoer te brengen. Zijn volgende rol zou niet alleen Chef óf Sommelier zijn, maar een in Nederland unieke combinatie van Gastheer, Chef én Sommelier. In januari 2013 opende hij  Restaurant Zarzo.  Adrian bedenkt de gerechten allemaal zelf. Zarzo: “Ik denk in smaken, vaak niet meer dan drie of vier basisproducten per gerecht. Voornamelijk de Mediterrane keuken als verwijzing naar mijn Spaanse roots.”  In december 2015 viel de eerste Michelin ster.

High res fotomateriaal van Adrian Zarzo* van restaurant Zarzo