Wilco Berends van Restaurant De Nederlanden* | Vreeland aan de Vecht

Roomijsjes met chocolade

Ingrediënten 4 personen

500 g slagroom
200 g volle melk
2 stuks vanille stokjes
50 g eidooier
50 g Ocal olijfolie van Valderrama
300 g suiker

Kook de melk met het vanille stokje en laat deze een nacht in de koelkast staan zodat de vanille goed kan door trekken. Sla de slagroom op tot deze lobbig is en bewaar in de koelkast. Sla hierna de eidooiers op met de suiker en meng dit met de vanille melk en daarna met de room. Spatel op het laatste moment de Ocal olijfolie van Valderrama erdoor en stort het mengsel in kleine vormpjes. Als het bijna gestold is steek je er een ijsstokje in en dan hard aanvriezen. Haal de ijsjes door de verschillende chocolade soorten en laat weer opstijven.

Soufflé van vanille en kwark met vanille roomijs:

5 verse eierdooiers
160 g magere kwark
50 g witte basterdsuiker
1 stuks vanillestokje
4 stuks verse eiwitten
50 g poedersuiker
Atsina cress (Koppert Cress)

1 bakje vanille roomijs

Werkwijze:

Bestrijk 16 souffléschaaltjes met geklaarde boter en bestrooi die met kristalsuiker waardoor een dun laagje suiker ontstaat in het schaaltje.
Meng de eierdooiers met de basterdsuiker, kwark en het merg van het vanillestokje.
Sla het eiwit en de poedersuiker tot een schuim, maar zorg dat dit niet te stijf is.
Meng vervolgens het kwarkmengsel met het eiwit en vul de schaaltjes tot de rand.
Strijk deze glad af met een paletmes of de achterkant van een mes.
Ga met de duim langs de rand van het schaaltje en wrijf dit randje schoon (waardoor de soufflé mooi egaal kan rijzen en niet vastplakt aan de rand).
Plaats de soufflés in de oven op 205 graden (zonder luchtcirculatie!) gedurende 6 tot 8 minuten (tijd hangt af van het formaat van de schaaltjes).

Afwerking:

Serveer het roomijs in de soufflé.
Gebruik hiervoor een kleine dessertlepel.
Garneer de souflés af met de Atsina cress van Koppert Cress.
Als u het ijs niet zelf kunt maken is het ook heel makkelijk om een halve liter vanille ijs bij de ambachtelijke ijsboer te kopen.